Pomôžme väzenkyni svedomia na slobodu!

Ruská federácia, akcia začala 20.4.2016, petícia je stále aktívna

Natalya Šarinová, riaditeľka štátnej Knižnice ukrajinskej literatúry, je od 30. októbra v domácom väzení, pretože sa v jej knižnici údajne nachádzala "extrémistická literatúra". 5. apríla ju obvinili z nového zločinu sprenevery čo umožňuje predĺžiť domáce väzenie až na rok. Je väzenkyňou svedomia.

9.9.2016

Natalyia strávi v domácom väzení ďalšie 2 mesiace!

Presnenský okresný súd predĺžil vyšetrovanie trestných obvinení vznesených voči Natalyii a predĺžil jej domáce väzenie do 28. októbra. Podľa vyšetrovateľov by sa v opačnom prípade mohla Natalya snažiť utiecť. Stále žiadame jej okamžité a bezpodmienečné prepustenie!

30.8.2016

Prípad Natalyie bude opäť prešetrený

15. augusta odmietol generálny prokurátor v Moskve podpísať obvinenie voči Natalyi Šarinovovej. Jej prípad bol vrátený na ďalšie prešetrenie a očakáva sa, že jej pobyt v domácom väzení bude predĺžený. Podpisujte aj naďalej petíciu za Natalyino okamžité a bezpodmienečné prepustenie! Ďakujeme.

Natalya Šarinova je riaditeľkou štátom vlastnenej Knižnice ukrajinskej literatúry v Moskve. 28. októbra 2015 vtrhli bezpečnostné zložky do jej domu a niekoľko hodín ho prehľadávali. Neskôr prišli aj do knižnice, kde hľadali "extrémistickú literatúru". V knihách, ktoré ešte neboli indexované, ani dostupné pre návštevníkov knižnice údajne našli práce ukrajinského nacionalistu Dmitryho Korčinskeho. Natalya Šarinová odmietla, že tieto knihy patria knižnici a tvrdí, že ich tam podstrčili policajní príslušníci. V ten istý večer Natalyu vzali do väzby a vyšetrovali ju dva dni bez toho, aby jej poskytli vodu či jedlo a štyrikrát ju museli ošetriť kvôli vysokému krvnému tlaku. 29. októbra bola obvinená z „podnecovania nenávisti a nepriateľstva“ a zo „zneužívania svojho postavenia pre ponižovanie ľudskej dôstojnosti “, za čo hrozí až päť rokov väzenia. 30. októbra bola prevezená do domáceho väzenia, čo znamená, že je v kontakte iba so svojim právnikom a blízkymi príbuznými, s ktorými žije. Nemôže používať internet ani telefón pokiaľ si nepotrebuje zavolať sanitku. Na to, aby mohla vyjsť z domu, kvôli iným než zdravotným dôvodom, musí mať povolenie od vyšetrovateľa. Jej žiadosť o povolenie prechádzok bola zamietnutá.

5. apríla bola Natalya obvinená z ďalšieho zločinu - sprenevery zdrojov knižnice, aby zaplatila za právnika, ktorý ju mal reprezentovať počas nepodloženého pokusu o trestné stíhanie v rokoch 2011-2013. Natalya bola vtedy obvinená z distribuovania extrémistickej literatúry ukrajinského autora, ale obvinenia boli zrušené, pretože knihy boli označené za extrémistické až v roku 2013 a knižnica ich nedržala už od roku 2011. Zdroje, ktoré údajne využila boli platy právnikov knižnice. Podľa jej súčasného právnika nemá toto obvinenie žiadne odôvodnenie, pretože si sama zaplatila všetky právne výdavky zo svojich peňazí a pretože právnici knižnice nemajú licenciu na reprezentovanie Natalyii pred súdom.

Sprenevera je klasifikovaná ako závažný zločin a hrozí za ňu maximálny trest 10 rokov väzenia. Natalya môže byť držaná v domácom väzení alebo väznená v konaní pred súdom až 18 mesiacov.

Natalya Šarinova je väzenkyňou svedomia, ktorá bola zbavená svojej slobody a hrozí jej trestné stíhanie len preto, lebo nenásilným spôsobom využíva svoje právo na slobodu prejavu. Všetky obvinenia voči nej musia byť okamžite stiahnuté a musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustená.

Trestné stíhanie voči Natalyii začalo v roku 2010 ohľadom domnelej distribúcie "extrémistickej literatúry" od Dmitriho Korčinskeho v Knižnici ukrajinskej literatúry. Jeho knihy vyhlásili ruské úrady za extrémistické až v roku 2013, ale knižnica všetky jeho knihy odstránila v roku 2011 a prípad bol zastavený, pretože sa žiadny zločin nestal.

Vyšetrovanie proti Natalyii Šarinovej v októbri 2015 začalo po sťažnosti bývalého zamestnanca knižnice, ktorý bol prepustený v roku 2010.

Podporte výzvu : Za okamžité a bezpodmienečné prepustenie Natalye on-line

• Jurij Jakovlevič Čajka: Generálny prokurátor Ruskej federácie, Kancelária Generálneho prokurátora

• Okamžité a bezpodmienečné prepustenie Natalye
  • Ukončenie trestného stíhania voči Natalyii