Ich zločin? Chránili svoje práva. Teraz sú vo väzení a hrozia im vysoké tresty

Saudská Arábia, akcia začala 9.4.2019, petícia je stále aktívna

13. marca sa v Rijáde začal súdny proces s jedenástimi ženami, ktoré boli vo väzbe zadržiavané od mája 2018, bez akýchkoľvek obvinení.

4.4.2019

Saudské úrady prepustili tri z jedenástich zadržaných aktivistiek

Všetky tri ženy (Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Ruqayyaa al-Mhareb) boli prepustené v stredu po súdnom konaní, ktoré sa konalo s vylúčením verejnosti.

V priebehu prvých troch mesiacov im nebol umožnený kontakt s rodinami a obhajcami. Niektoré z týchto žien boli vystavené sexuálnemu násiliu a iným formám mučenia a zlého zaobchádzania. Žalobca ich teraz viní z kontaktov s medzinárodnými organizáciami, vrátane Amnesty International, zahraničnými médiami a ďalšími aktivistkami a aktivistami. Niektoré z týchto žien čelia aj obžalobe z presadzovania práv žien a kvôli snahe o zrušenie systému poručníkov. Amnesty International vyzýva saudské úrady k okamžitému zastaveniu trestného stíhania odvážnych obrankýň ľudských práv a žiada ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie.

Medzi obvinenými ženami sú aj významné aktivistky v oblasti práv žien: Loujin al-Hathloul vytrvale obhajovala právo žien na riadenie áut. Verejne usilovala aj o zrušenie poručníckeho systému (ženy v Saudskej Arábii nesmú študovať, pracovať, cestovať, vydať sa a podobne, bez písomného povolenia od otca, manžela alebo iného mužského poručníka). Iman al-Nafjan, učiteľka angličtiny a blogerka známeho Saudiwoman’s Weblog, vďaka ktorému ľudia môžu získať autentické informácie o neľahkom živote žien v Saudskej Arábii. Aziza al-Yousef, profesorka informatiky, sa v roku 2016 kráľovskému súdu neúspešne pokúsila odovzdať petíciu za zrušenie poručníckeho systému, ktorú podpísalo viac ako 15 000 ľudí. Odovzdanie petície jej však nebolo umožnené.

Od mája 2018 je v Saudskej Arábii bez akéhokoľvek obvinenia zadržiavaných najmenej 11 aktivistiek a obrankýň ľudských práv. 19. mája saudská tlačová agentúra oznámila, že bolo zatknutých sedem osôb pre „podozrenie z kontaktov so zahraničnými subjektami“, „oslovovanie osôb pracujúcich na citlivých vládnych pozíciách“ a „financovanie nepriateľských zahraničných subjektov s cieľom podlomiť bezpečnosť a stabilitu kráľovstva a jeho spoločenského zriadenia“. Medzi týmito ženami sú aj významné obrankyne ľudských práv Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan a Aziza al-Yousef. Kampaň vedená proti nim prostredníctvom štátnych komunikačných kanálov ich obviňuje z porušenia Kráľovského výnosu 44/A, ktorý dopĺňa protiteroristický zákon z roku 2014; konkrétne sú obvinené z ohrozenia štátnej bezpečnosti prostredníctvom „kontaktov so zahraničnými subjektami s cieľom podlomiť bezpečnosť a stabilitu kráľovstva a jeho spoločenského zriadenia“. Kráľovský výnos 44/A bol proti obrankyniam ľudských práv použitý už v minulosti. V predchádzajúcom prípade požadoval žalobca uloženie najvyššieho možného trestu, ktorý výnos umožňuje, teda 20 rokov nepodmienečného odňatia slobody; mimo iného za „spolčovanie sa s extrémistickými náboženskými a intelektuálnymi skupinami alebo so skupinami považovanými za miestne, národné alebo medzinárodné teroristické organizácie“.

V novembri 2018 sa objavili znepokojivé správy, že mnoho aktivistiek bolo počas prvých troch mesiacov väzby vystavená mučeniu, sexuálnemu násiliu a inému zlému zaobchádzaniu.

Vlna zatýkania z mája 2018 je ukážkou pokračujúcich útokov na obrankyne ľudských práv v Saudskej Arábii a pokračujúceho potlačovania ich práva na slobodu prejavu, zhromažďovania a združovania. Od začiatku roku 2018 bolo zvláštnym trestným súdom podľa ustanovenia protiteroristického zákona, zákona o kybernetickej kriminalite a ďalších výnosov niekoľko obhajkýň ľudských práv odsúdených za pokojný aktivizmus k tvrdým nepodmienečným trestom odňatia slobody, zákazu cestovania a bol im znemožnený prístup k sociálnym sieťam.

14. marca 2019 schválila Rada pre ľudské práva OSN Všeobecnú periodickú správu o Saudskej Arábii, ktorá sa zaoberá situáciou v oblasti ľudských práv v krajine. Napriek prísľubu reforiem zo stretnutia v Ženeve, sú aktivistky naďalej väznené.

Podporte výzvu ZA OKAMŽITÉ A BEZPODMIENEČNÉ PREPUSTENIE VŠETKÝCH 11 AKTIVISTIEK on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Salman bin Abdul Aziz Al Saud: Kráľ Saudskej Arábie

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých 11 aktivistiek