Žiadame zastavenie útokov na protestujúcich v Sudáne!

Sudán, akcia začala 12.6.2019, petícia je stále aktívna

V apríli tohto roka bol sudánsky prezident Omar al-Bašír konečne zbavený moci. Ľudia v Sudáne však mali veľmi málo času tieto udalosti osláviť. Zásahové jednotky začali pokojne protestujúcich ľudí brutálne napádať a zabíjať. Sudánci a Sudánky zúčastňujúci sa nenásilných zhromaždení sa tak ocitli v ohrození bezpečnosti a života.

Protestujúci ľudia v krajine odvážne bojujú za zmenu volajúc po slobode, mieri a spravodlivosti. Od začiatku júna sa však objavilo niekoľko správ o zásahoch bezpečnostných zložiek, ktoré na protestujúcich strieľali ostrou muníciou a telá zavraždených ľudí odhadzovali do rieky Níl. Existujú tiež podozrenia z blokovania internetu a sociálnych sietí v krajine. Polovojenské jednotky zapojené do porušovania ľudských práv v Darfúre teraz vedú brutálne zásahy proti pokojne protestujúcim ľuďom žiadajúcim civilnú vládu.

V dôsledku brutálnych zásahov bol Sudán vylúčený z Africkej únie. 7. júna 2019 prebehli prvé rokovania medzi etiópskym premiérom a prechodnou vojenskou radou (The Transitional Military Council). Ak vyvinieme dostatočný tlak, môžeme dosiahnuť, že hlasy Sudánčanov a Sudánčaniek budú v rámci tejto mediácie vypočuté.

Podporte spolu s nami odvážnych ľudí v Sudáne a žiadajme spoločne etiópskeho premiéra Abiy Ahmeda, aby trval na okamžitom odvolaní ozbrojených zložiek zo zásahových operácii, a aby sudánski vojenskí lídri okamžite zastavili násilie, zabíjanie a zabezpečili verejnú bezpečnosť.

Podporte výzvu na zastavenie násilia na protestujúcich ľuďoch v Sudáne on-line

• Abiy Ahmed: Etiópsky premiér

• zastavenie násilia a ozbrojených útokov na protestujúcich ľudí v Sudáne
  • aby boli hlasy volajúce po mieri, spravodlivosti a slobode v Sudáne vypočuté