Transrodoví ľudia v Maďarsku potrebujú vašu pomoc

Maďarsko, akcia začala 5.6.2020, petícia je stále aktívna

Práva transrodových ľudí sú ľudské práva! Poslanci a poslankyne maďarského parlamentu sa to však rozhodli ignorovať a 19. mája schválili zákon, ktorý zakazuje úradnú zmenu rodu pre transrodových a intersexuálnych ľudí. Zákon nadobudol platnosť 28. mája a jeho následky na prehlbovanie diskriminácie a nepriateľstva voči transrodovým ľuďom a LGBTIQ komunite môžu byť nedozierne.

„Predstavte si svet, v ktorom vaša vláda očierňuje ľudí ako ste vy. A teraz si predstavte, že sa táto vláda rozhodne do vašich osobných dokumentov pridať kolónku navyše, aby na vašu inakosť upozornila... Cítili by ste sa v takom svete bezpečne?“ pýta sa transrodová aktivistka z Maďarska, Ivett.

V čase, keď by sa všetko politické úsilie malo sústrediť na ochranu práva na zdravie pre všetkých ľudí bez rozdielu a na prijímanie naliehavých opatrení potrebných na boj proti pandémii COVID-19, sa maďarská vláda rozhodla venovať obmedzovaniu ľudských práv transrodových ľudí.

Odsek 33 nového zákona, ktorý zakazuje úradnú zmenu rodu, odporuje maďarskej ústave aj medzinárodným ľudskoprávnym záväzkom Maďarska. Podľa medzinárodných aj regionálnych noriem v oblasti ľudských práv by transrodoví ľudia mali mať prístup k rýchlej, transparentnej a dostupnej úradnej zmene rodu na základe vlastnej rodovej identity bez toho, aby museli spĺňať také kritériá alebo podstupovať také lekárske zákroky a procedúry, ktoré porušujú ich ľudské práva. Prijatý zákon vystaví transrodových a intersexuálnych ľudí riziku diskriminácie, obťažovania a násilia zakaždým, keď sa budú musieť preukázať dokladom totožnosti či použiť ďalšie svoje osobné doklady.

„Všetci ľudia by mali byť rešpektovaní, bez ohľadu na ich rodovú identitu... Dnes vás potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Menšiny vždy potrebujú podporu od ľudí zvonka, a pre takú malú a krehkú komunitu, akú tvoria transrodoví ľudia, to platí obzvlášť. Ak sa nám rozhodnete pomôcť, máte na to ohromne veľa možností,“ dopĺňa Ivett vo svojom blogu.

Je kľúčové, aby maďarský verejný ochranca práv konal ihneď. Ak v tomto kroku zlyhá, zákon by mohol transrodovým a intersexuálnym ľuďom spôsobiť nesmierne ťažkosti a vystaviť ich riziku diskriminácie, útokov a zločinov z nenávisti.

Podpíšte petíciu adresovanú maďarskému verejnému ochrancovi práv a požadujte, aby bola účinnosť tohto zákona okamžite pozastavená, a aby zákon preskúmal Ústavný súd.

Prečo podporiť túto petíciu?

Predstavte si svet, v ktorom vláda vašej krajiny vedie očierňujúcu kampaň proti ľuďom, ako ste vy. Tá istá vláda požaduje, aby ste mali v dokladoch totožnosti uvedené, že patríte k znevýhodnenej menšine. Odvážili by ste sa použiť svoje doklady a vystaviť sa rizikám, ktoré by sa s tým spájali, napríklad pri vyzdvihnutí balíka na pošte, v lekárskej ambulancii, pri pracovnom pohovore? Pre transrodových ľudí v Maďarsku sa takýto život stáva realitou. Cítili by ste sa v takom svete bezpečne?

V našom blogu na Denníku N si môžete prečítať o tom, ako prijatie tohto zákona prežíva maďarská transrodová aktivistka Ivett a ako môže tento zákon ovplyvniť život tisícov ľudí: https://dennikn.sk/blog/1920488/zivot-transrodoveho-cloveka-z-prvej-ruky/

Podporte výzvu NA PODPORU PRÁV TRANSRODOVÝCH ĽUDÍ V MAĎARSKU on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Dr. Ákos Kozma: Verejný ochranca práv v Maďarsku