UZATVORENÉ: UJGURSKÁ ŠTUDENTKA ZMIZLA, RODINA SA BOJÍ O JEJ ŽIVOT

Čína, akcia začala 5.2.2019

Guligeina Tashimaimaiti zmizla po svojom návrate z Malajzie do rodného mesta v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Od 26. decembra 2017 o nej jej rodina a blízki nemajú žiadne správy. Guligeinina rodina sa obáva, že je zadržiavaná v tzv. "reedukačnom" tábore a hrozí jej mučenie a iné zlé zaobchádzanie.

13.5.2020

PETÍCIA UZAVRETÁ

Po viac ako 3 rokoch zadržiavania incommunicado bola mladá Ujgurka Guligeina Tashimaimaiti prepustená na slobodu. Ďakujeme za vašu podporu pre Guligeinu, vaše slová majú silu meniť životy!

Pred odletom sľúbila Guligeina svojej kamarátke Sammy, že si na sociálnej sieti bude každý týždeň meniť profilovú fotku na znak toho, že je v bezpečí. Guligeina si profilovú fotku zmenila týždeň po návrate do rodnej krajiny. V nasledujúcich týždňoch sa však jej fotka nemenila, až kým sa jedného dňa náhle nezmenila na pochmúrnu, čiernobielu fotku priestoru, ktorý sa podobal väzenskej cele.

Vzhľadom na pretrvávajúce, bezprecedentne tvrdé zákroky v Sin-ťiangu proti Ujgurom a ostatným etnickým menšinám sa Sammy, aj Guligeinina sestra Gulzire obávajú, že Guligeinu zadržiavajú v jednom z „reedukačných” táborov. Napriek varovaniam kamarátov a rodiny sa Guligeina vrátila do domovskej krajiny. Bála sa totiž o svojich rodičov, s ktorými sa jej nedarilo skontaktovať od februára 2017.

Od roku 2017 vzniklo naprieč provinciou Sin-ťiang viacero väzobných zariadení s rôznymi prívlastkami (“protiextrémistické”, “vzdelávacie”, či „reedukačné“), v ktorých sú na dobu neurčitú zadržiavaní občania a občianky provincie. Títo ľudia sú následne v táboroch nútení učiť sa o čínskych zákonoch a politike. Posielajú sa sem najmä takí ľudia, o ktorých sa vie, že praktizujú určité náboženstvo, majú kontakty v zahraničí, alebo boli, oni alebo ich rodinní príslušníci, súčasťou hnutí za sociálnu stabilitu. Čínske úrady sa tiež snažia zabezpečiť, aby nikto nemohol komunikovať pomocou kódovaných aplikácií, čím nútia ľudí používať domáce sociálne siete, ktoré nie sú kódované a nechránia súkromie používateľov.

Ujguri a ostatné väčšinovo moslimské etnické skupiny v provincii Sin-ťiang dlhodobo trpia porušovaním slobody vierovyznania, slobody združovania sa a ďalších ľudských práv. V posledných rokoch ich úrady začali prenasledovať dôslednejšie a vo väčšej miere. Medzi nástroje represie patrí hromadné zatýkanie, stály technologický dozor, zvýšené nasadzovanie ťažko ozbrojených pouličných hliadok, zvýšenie počtu bezpečnostných stanovíšť na cestách a mnoho ďalších metód porušujúcich ľudské práva.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• okamžité prepustenie Guligeiny Tashimaimaiti
  • zabezpečenie pravidelného prístupu Guligeiny k právnikovi/čke a k rodine
  • aby Guligeina nebola vystavená mučeniu a inému zlému zaobchádzaniu

• Čchen Čchüan-kuo: Oblastný stranícky tajomník Ujgurskej autonómnej oblasti