Postavme sa za LGBTI aktivistku Vitalinu

Ukrajina, akcia začala 28.8.2018, petícia je stále aktívna

Vitalina Koval bola viackrát napadnutá len zato, že sa zúčastnila na pokojnom pochode za ženské práva. Na poslednom pochode v Užhorode ju obliali červenou farbou a spôsobili jej chemické popálenie očí. Ukrajinská polícia jej situáciu dlhodobo nerieši.

6.11.2018

Vitalina v Bratislave

5. novembra sme pred ukrajinskou ambasádou demonštrovali za vyšetrenie útokov na aktivistov a aktivistky v krajine a tiež vyjadrili pietnu spomienku na tragicky zosnulú Katerynu Handziuk. Večerom nás sprevádzala vzácna hosťka, ukrajinská aktivistka za práva žien a LGBTI ľudí, Vitalina Koval. Následne sme vo Foajé diskutovali s Vitalinou a našimi návštevníkmi a návštevníčkami o otázke ochrany ľudských práv na Ukrajine, dôvodoch nárastu pracového extrémizmu a nenávisti aj možnostiach boja s týmito negatívnymi fenoménmi, ktoré sú u našich východných susedov, ako aj v celej Európe na vzostupe.

3.11.2018

Útočníčky obvinené z ľahkého ublíženia na zdraví

Dve ženy, ktoré v marci zaútočili na Vitalinu, budú súdené za ľahké ublíženie na zdraví. Vyšetrovateľ na základe expertízy odmietol obvinenia z trestného činu podnecovania nenávisti. Vitalinina právnička bude proti tomuto rozhodnutiu namietať.

9.10.2018

Nelichotivá štatistika z Ukrajiny

Ľudskoprávne organizácie zaznamenali za posledných 9 mesiacov viac než 50 útokov na aktivistov a obrancov ľudských práv. Jedná sa najmä o ochrancov práv LGBTI ľudí, životného prostredia a bojovníkov proti korupcii.

18.9.2018

Vyšetrovatelia sú pripravení posunúť prípad súdu

Vyšetrovatelia v prípade útoku na Vitalinu ešte čakajú na expertízu, ktorá určí, či mal útok na aktivistku "diskriminačné" motívy. Následne prípad posunú na súd, ktorý by ho mal začať prejednávať do konca septembra. Aj keď sa zdanlivo jedná o obyčajnú správu, na ukrajinské pomery je takýto rýchly postup vo Vitalininom prípade veľkým úspechom.

Vitalina Koval je ústrednou osobnosťou LGBTI komunít na Ukrajine. Pre stúpajúce nepriateľstvo voči tejto komunite sa Vitalina rozhodla založiť komunitné centrum - bezpečný priestor pre LGBTI osoby. Vitalina sa v marci 2017 zúčastnila pochodu Women's Day March v Užhorode. Napadla ju vtedy desiatka mladých mužov, ktorí jej a ďalším demonštrantom a demonštrantkám nedovolili odísť, roztrhali im plagáty a vyhrážali sa im násilím. Vitalina na polícii podala sťažnosť, polícia ju však nikdy neriešila.

Vitalina sa však rozhodla, že ju to nezastaví a 8. marca 2018 chcela znova navštíviť Women's Day March. Mala však strach - čo keď bude znovu napadnutá? Tentokrát šla na políciu vopred. Tu ju uisťovali, že protestujúci budú dobre chránení. Keď sa však pochod blížil ku koncu, dvaja muži a štyri ženy z pravicovej skupiny „Karpatska Sich" obliali Vitalinu červenou farbou. Tá sa jej dostala do očí a spôsobila chemické popáleniny. Len s veľkým šťastím vtedy Vitalina neprišla o zrak.

Po ošetrení v nemocnici zamierila priamo na políciu, ešte stále pokrytá červenou farbou. Keď dorazila na stanicu, útočníci a útočníčky sedeli zadržaní na recepcii. Policajtka žiadala Vitalinu, aby jej nahlas nadiktovala svoju adresu - tú však mohli počuť neďaleko sediaci útočníci a útočníčky. V tej chvíli sa cítila v nebezpečí. Od pochodu totiž jej priatelia a priateľky dostávajú výhražné správy a dokonca ich niekto sledoval. Vitalina sa rozhodla usporiadať protest proti násiliu, väčšina jej známych aktivistov a aktivistiek sa však rozhodla na ňom nezúčastniť kvôli strachu o svoju bezpečnosť. Vitalina je odhodlaná aktivistka, ale je v ohrození. Potrebuje vašu podporu.

Ukrajina za posledné roky urobila niekoľko pozitívnych krokov v otázke ochrany práv LGBTI ľudí. Príkladom je napríklad pokojný priebeh pochodov Kyiv Pride 2016, 2017 a 2018. Od apríla 2017 však nevídaným spôsobom narástol počet útokov krajne pravicových skupín hlásajúcich násilie a nenávisť, medzi ktoré patrí aj Karpatska Sich. Uzavreté aj verejné podujatia organizované LGBTI, feministickými či politickými aktivistkami a aktivistami sú ohrozené potenciálnymi útokmi takýchto pravicových skupín.

Čo sa týka ochrany týchto podujatí, polícia často zlyháva a nie je schopná dostatočne brániť práva aktivistiek a aktivistov na združovanie sa a pokojný prostest.

Chyba je však aj na strane prokuratúry. Z celkového počtu tridsiatich prípadov monitorovaných Amnesty International, boli krajne pravicoví útočníci postavení pred súd len raz. V ostatných prípadoch vyšetrovanie nebolo dostatočne účinné, čo útočníkom a útočníčkam dáva pocit beztrestnosti a vytvára atmosféru strachu.

Útok na Vitalinu Koval ilustruje rastúcu vlnu nenávisti voči LGBTI ľuďom na Ukrajine. Miestne úrady by mali zaujať jasný postoj voči nebezpečným krajne pravicovým skupinám a kategoricky odsúdiť akékoľvek prejavy diskriminácie, násilia a vyhrážania sa. Rovnako by mali všetkých zodpovedných spravodlivo vyšetriť a potrestať.

Podporte výzvu na ochranu ľudskoprávnej aktivistky on-line

• Arsen Avakov: Minister vnútra

• urýchlené, efektívne a nestranné vyšetrenie všetkých útokov na aktivistky a aktivistov spáchané krajne pravicovými skupinami,
  • zohľadnenie diskriminačných motívov pri vyšetrovaní týchto zločinov.