Žiadajte slobodu pre Sophiu Huang Xueqin a Wanga Jianbinga

Čína, akcia začala 9.6.2022, petícia je stále aktívna

V nedeľu 19. septembra 2021 v Číne zmizli aktivistka hnutia #MeToo, novinárka Sophia Huang Xueqin a aktivista za pracovné práva Wang Jianbing. Obvinili ich z „podvracania štátnej moci“ a ich prípadmi sa zaoberá Ľudová prokuratúra mesta Guangzhou. Aktivistka a aktivista sa údajného zločinu dopustili účasťou na pravidelných stretnutiach, kde spolu s ďalšími diskutovali o problémoch, ktorým čelia nielen aktivistky a aktivisti, ale aj celá občianska spoločnosť v Číne. Amnesty upozorňuje, že čínske orgány ich trestne stíhajú a väznia výlučne za to, že si uplatňovali právo na slobodu prejavu a združovania, a žiada ich okamžité oslobodenie.

Sophia Huang Xueqin je novinárka, ktorá sa zapojila aj do aktivít kampane #MeToo s cieľom poskytnúť podporu a pomoc osobám, ktoré zažili sexuálne násilie a obťažovanie. V roku 2019, keď písala o masových protestoch prebiehajúcich v Hongkongu, bola obvinená z „vyvolávania sporov a podnecovania nepokojov“ a od októbra 2019 do januára 2020 ju zadržiavali vo väzbe.

Aktivista za práva pracujúcich Wang Jianbing (ktorého priatelia a priateľky volajú Pancake, v preklade Palacinka), poskytuje právnu pomoc ľuďom so zdravotným znevýhodnením a chorobami z povolania. Jianbing je tiež známym podporovateľom hnutia #MeToo v Číne.

Zatkli ich 19. septembra na rôznych miestach v čínskom meste Guangzhou. Xueqin pritom plánovala na druhý deň vycestovať do Veľkej Británie, kde mala začať magisterské štúdium na univerzite v Sussexe. Rodiny oboch dostali informácie o ich zadržaní až viac ako o mesiac neskôr, v októbri 2021. Existuje zároveň dôvodné podozrenie, že Xueqin a Jianbing už pred formálnym zatknutím podliehali viac ako šesť mesiacov „rezidenčnému dohľadu na určenom mieste“ (tzv. RSDL alebo 指定居所监视居住) bez možnosti kontaktovať rodinných príslušníkov či právne poradenstvo podľa vlastného výberu.

Opatrenie RSDL za určitých okolností umožňuje vyšetrovateľom „neformálne“ zadržiavať osoby až po dobu šesť mesiacov. RSDL sa považuje za formu núteného zmiznutia a ľudia, ktorí mu podliehajú, často čelia násiliu, mučeniu a ďalšiemu hrubému porušovaniu ich ľudských práv. Čínske orgány toto opatrenie často zneužívajú na zastrašovanie, obťažovanie, monitorovanie a zadržiavanie obrancov a obrankýň ľudských práv, aktivistov a aktivistiek či ľudí, ktorí praktizujú určité náboženstvo.

Zadržanie Xueqin a Jianbinga pravdepodobne súvisí s pravidelnými stretnutiami, ktoré Jianbing organizoval na týždennej báze vo svojom dome takmer rok pred tým, ako ho formálne zatkli. Na stretnutiach prítomné aktivistky a aktivisti diskutovali o problémoch, ktorým čelia v dôsledku zmenšujúceho sa priestoru pre občiansku spoločnosť.

Po ich zatknutí polícia vykonala u nich bytové prehliadky. Orgány činné v trestnom konaní zhabali mnoho ich osobných predmetov vrátane denníka Sophie Huang Xueqin a údajne sa prihlásili aj do facebookového účtu Wanga Jianbinga. Následne polícia vypočúvala aj viac ako 40 ďalších aktivistiek a aktivistov.

Amnesty International vyzýva čínske štátne orgány, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili Sophiu Huang Xueqin a Wanga Jianbinga a aby im až do prepustenia zabezpečili ochranu pred mučením a iným zlým zaobchádzaním, ako aj kontakt s rodinou a právnym zastúpením podľa vlastného výberu.

Podporte výzvu ZA SLOBODU PRE XUEQIN A JIANBINGA on-line

• Zhang Jian: Generálny prokurátor Čínskej ľudovej republiky

• aby čínske štátne orgány okamžite a bezpodmienečne prepustili Sophiu Huang Xueqin a Wanga Jianbinga;
  • aby im až do prepustenia zabezpečili ochranu pred mučením a iným zlým zaobchádzaním, ako aj kontakt s rodinou a právnym zastúpením podľa vlastného výberu.