Žiadame spravodlivosť pre zavraždeného aktivistu Zaka Kostopoulosa

Grécko, akcia začala 29.5.2019, petícia je stále aktívna

Zak Kostopoulos, grécky queer aktivista a obranca ľudských práv, zahynul po násilnom útoku 21. septembra 2018. Zak, ktorého mnoho ľudí poznalo aj pod jeho drag pseudonymom Zackie Oh, bol známy svojím neúnavným aktivizmom za práva LGBTI ľudí a HIV pozitívnych ľudí.

Videozáznam očitých svedkov ukazuje, že Zak bol brutálne napadnutý a zbitý dvoma mužmi po tom, ako vstúpil do klenotníctva v centre Atén. Záznam tiež ukazuje vážne zraneného Zaka ležiaceho bez pohybu na zemi obkoleseného príslušníkmi polície. Na videu je jasne vidno, ako sa príslušníci polície pokúšajú o zatknutie Zaka a jedného z policajtov, ktorý do Zaka kope. Podľa forenznej správy Zak zomrel v dôsledku početných zranení, ktoré v ten deň utrpel.

Zakova tragická smrť kruto zasiahla jeho rodinu, priateľov a širokú ľudskoprávnu komunitu v Grécku, ale aj za hranicami. V mnohých európskych krajinách boli usporiadané zhromaždenia volajúce po spravodlivosti a vyšetrení jeho smrti.

Vyšetrovanie zločinu útoku na Zaka bolo ukončené. Dvaja civilisti a štyria policajti boli obvinení zo smrteľného ublíženia na zdraví. Zakova rodina podala trestné oznámenie, volajú po tom, aby boli dvaja civilisti a deviati policajti, ktorí boli zapojení do Zakovho zatknutia obvinení zo zabitia a štyria z policajtov z mučenia. Existuje závažné podozrenie z viacerých chýb vo vyšetrovaní v kontexte pretrvávajúcich systémových nedostatkov vo vyšetrovaniach prípadov policajného násilia v Grécku.

Vyšetrovacia správa zo Zakovho zabitia je plná stigmatizujúcich poznámok a opakovaní falošných správ odhalila hlboké predsudky, ktoré stále existujú u časti spoločnosti.

Podporte výzvu - on-line

• Michalis Kalogirou a Olga Gerovasili: Minister spravodlivosti a Minister verejného poriadku a ochrany občanov

• spravodlivý trest pre všetkých vinníkov zapojených do útoku na Zaka a tých, ktorí zapríčinili jeho úmrtie
  • aby bolo v rámci vyšetrovania posúdené, či mali útočníci nenávistné motívy, alebo či útok vychádzal z diskriminácie a iných predsudkov