Slovensko musí chrániť práva ľudí na úteku

Slovenská republika, akcia začala 3.5.2019, petícia je stále aktívna

Vlády európskych štátov a ani Európska únia ani v minulom roku nedokázali zreformovať pravidlá pre udeľovanie azylu alebo dohodnúť sa na spoločnom systéme zdieľanej zodpovednosti a spolupráce pri ochrane a pomoci ľuďom na úteku v Európe. To spôsobuje, že štáty v prvej línii migrácie stále znášajú neúmernú záťaž pri spracovávaní žiadostí o azyl a ľudia dlhodobo trpia v táboroch s nedostatočnou kapacitou a často v hrozných podmienkach.

Ľudia na úteku a migrujúci sú de facto uväznení v táboroch a na lodiach v stredozemnom mori bez poskytnutia bezpečného vylodenia. Znášajú tak väčšinu následkov európskej politiky. V strednej časti Stredozemného mora bolo len počas minulého leta nahlásených 1200 ľudí, ktorí sa utopili alebo sú nezvestní. Tisíce ľudí boli zadržané a transportované späť do krajín, odkiaľ ušli, kde čelili svojvoľnému zadržaniu, násiliu a zneužívaniu.

Apelujeme preto na ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby Slovensko v rámci vlastnej politiky, ako aj na úrovni Európskej únie, prispelo k vytvoreniu bezpečných legálnych ciest pre ľudí na úteku a migrujúcich a prijatiu opatrení smerujúcich k spoločnému európskemu systému zdieľanej zodpovednosti.

Prijatím podielu zodpovednosti pri ochrane ľudí na úteku môžu vlády predstavovať skutočný príklad pre občanov a občianky a investovať tak to budúcnosti a životov ľudí.

Podporte výzvu ABY SA SLOVENSKO PODIEĽALO NA ZLEPŠENIE SITUÁCIE ĽUDÍ NA ÚTEKU V STREDOMORÍ on-line

• Miroslav Lajčák: Minister zahraničných vecí

• aby Slovensko v rámci vlastných politík, ako aj na úrovni Európskej únie prispelo k vytvoreniu bezpečných legálnych ciest pre ľudí na úteku
  • aby Slovensko prispelo k prijatiu opatrení smerujúcich k spoločnému európskemu systému zdieľanej zodpovednosti