Kto zavraždil Marielle Franco?

Brazília, akcia začala 7.12.2018, petícia je stále aktívna

For English scroll down.

Marielle Franco bojovala za práva čiernych žien, LGBTI a mladých ľudí v Rio de Janeiro. Kvôli svojej práci bola 14. marca 2018 zavraždená.

12.9.2019

Od zadržania 2 mužov podozrivých z vraždy Marielle Franco uplynulo 6 mesiacov

Bezprostredne pred prvým výročím smrti Marielle Franco, významnej obrankyne ľudských práv z Brazílie, polícia zadržala v súvislosti s prípadom jej vraždy dvoch ľudí. Išlo o prvú známku toho, že vyšetrovanie prípadu skutočne napreduje, za čo sa Amnesty zasadzovala počas celého uplynulého roka. Od zadržania podozrivých uplynulo 6 mesiacov, polícia a príslušné úrady preto musia pri vyšetrovaní prípadu postúpiť ďalej a vypátrať motiváciu a prípadných objednávateľov vraždy.

Marielle Franco bola aktivistka a politička žijúca v Riu de Janeiro. Okrem svojej práce milovala prechádzky na pláži, sledovanie futbalových zápasov, sambu, svoju dcéru Luyaru a partnerku Monicu. Jej odvážny boj za spravodlivejšie Rio de Janeiro sa jej však stal osudným. 14. marca bola Marielle účastníčkou diskusie s názvom “Mladé čierne ženy menia štruktúry”. Cestou domov ju aj s jej šoférom Andersonom Gomesom počas cesty domov zastrelili doposiaľ neznámi útočníci. Ani viac ako pol roka po vražde nie sú strelci ani objednávatelia vraždy postavení pred spravodlivosť. Obrancom a obrankyniam ľudských práv v Brazílii tento ohavný čin vysiela jasný signál. Krajinou sa šíri strach, ale aj hnev a stále nezodpovedaná otázka: “Kto a prečo zabil Marielle Franco?

Marielle pracovala dlhé roky ako učiteľka v materskej škole. Okrem toho bola aj uznávanou akademičkou a výskumníčkou so špecializáciou na politiku verejnej bezpečnosti a úradnú kontrolu miestnych drogových gangov. V roku 2005 bola počas prestrelky medzi políciou a drogovým gangom zastrelená jej blízka priateľka. V reakcii na túto tragickú udalosť sa Marielle rozhodla začať angažovať v oblasti boja za ľudské práva a v komunálnej politike.

Marielle neúnavne presadzovala práva čiernych žien, LGBTI ľudí a mládeže vo favelách a iných marginalizovaných komunitách v Riu. Bojovala tiež za odhalenie a potrestanie zločinov a násilia, ktoré majú na svedomí miestne bezpečnostné zložky. V roku 2006 sa stala členkou Štátnej komisie pre ľudské práva v Riu de Janeiro. Desať rokov verejne kritizovala mimosúdne popravy a ďalšie porušovanie ľudských práv zo strany verejných činiteľov a polície. Poskytovala tiež podporu rodinám obetí policajného násilia, vrátane rodín policajných dôstojníkov. Pomohla dokonca vyriešiť prípad, keď príslušníka polície zabil jeho vlastný kolega.

V októbri 2016 bola zvolená do mestského zastupiteľstva v Riu de Janeiro a následne vymenovaná za predsedníčku komisie pre ženy. Na zastupiteľstve predložila sériu návrhov týkajúcich sa práv žien. Navrhovala, aby mali v prípadoch, kedy to už brazílska legislatíva umožňuje (znásilnenie, anencefália, ohrozenie života alebo zdravia matky), ženy vo verejných nemocniciach zákonom garantovaný prístup k interrupcii. Pre matky pracujúce v noci tiež navrhovala zabezpečiť nočnú starostlivosť o deti. Jedným z jej prvých návrhov bolo napríklad zaradenie Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii (IDAHOT) do oficiálneho kalendára mesta.

Za účelom zlepšenia verejnej bezpečnosti v Riu de Janeiro schválil vo februári tohto roka Brazílsky národný kongres a bývalý prezident Michel Temer v oblasti federálnu intervenciu. Marrielle toto rozhodnutie otvorene kritizovala. Podľa jej názoru hrozilo, že dôjde k ďalšiemu zbytočnému krviprelievaniu, ale intervencia nepovedie k riešeniu príčin problému. Marielle bola následne menovaná spravodajkyňou komisie, ktorú mestská rada vytvorila na monitorovanie prebiehajúceho federálneho zásahu.

V Brazílii bolo v roku 2017 zavraždených minimálne 70 obrancov a obrankýň ľudských práv. Ľudia, ktorí v krajine bojujú za bezpečnosť a ľudské práva, žijú v neustálom strachu. Mariellina vražda je súčasťou ďalekosiahleho problému a ďalšou vyhrážkou občianskej spoločnosti. Profesionálne naplánovanie a vykonanie vraždy naznačujú, že mohlo ísť o štátom riadenú akciu.

V jednom z rozhovorov o svojej kandidatúre do zastupiteľstva Marielle povedala: “Aby sme dokázali zaručiť dodržiavanie práv v priestore tak sexistickom, ako je tento štát, musíme jednať kolektívne.” V duchu jej odkazu teda žiadame okamžité, dôkladné a nezávislé vyšetrovanie vraždy Marielle Franco a potrestanie vrahov aj objednávateľov vraždy. Tiež žiadame ochranu Mariellinej rodiny a svedkov vraždy a poskytnutie psychologickej podpory a reparácií, ktoré im prináležia. V neposlednom rade žiadame, aby Brazílska vláda pomenovala a následne urobila všetko pre odstránenie rizík, ktoré v krajine hrozia obrancom a obrankyniam ľudských práv.

ENGLISH:

DEMAND JUSTICE FOR MARIELLE FRANCO

Marielle Franco stood up for black women, LGBTI people and young people in Rio de Janeiro. On 14 March 2018, she was shot and killed.

Marielle Franco was born and raised in a favela in Rio, Brazil. An elected councillor, she worked tirelessly to promote the rights of black women, LGBTI and young people.

Marielle inspired many people. She refused to stay silent about police killings and continued to speak out against injustice right up until hours before her brutal killing in March. A car pulled up beside hers, and Marielle was shot four times in the head.

People who defend human rights in Brazil are often attacked or threatened. The authorities do not respond adequately - and most of these crimes go completely unpunished. We cannot let this happen again.

The Brazilian authorities are failing to conclude an investigation into who killed her - but we will not let them drop this case. If enough people speak out for Marielle, we can get the justice she deserves. Sign your name to demand an answer – together, we will bring her killers to justice.

Sign now - call on Brazilian President to ensure an immediate, impartial and independent investigation, to identify everyone who was involved in Marielle’s killing and bring them to justice.

Podporte výzvu na ochranu brazílskych aktivistov a aktivistiek on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Jair Bolsonaro: Prezident

• okamžité, nestranné a nezávislé vyšetrenie vraždy Marielle Franco a postavenie všetkých ľudí zapojených do tohto činu pred súd,
  • ochranu Mariellinej rodiny a svedkov či svedkýň vraždy,
  • verejné odsúdenie vyhrážok a útokov proti obrancom a obrankyniam ľudských práv.