USA: Trump, rešpektujte práva ľudí žiadajúcich o azyl!

Spojené štáty, akcia začala 10.1.2019, petícia je stále aktívna

Migrovať alebo zomrieť. Tisíce ľudí zo Strednej Ameriky, vrátane mnohých rodín, bolo nútených opustiť priestor, ktorý poznajú a milujú v snahe nájsť bezpečie a lepší život pre svoje deti. Týždne kráčali smerom k hraniciam USA, aby tak ušli pred násilím, vyhrážkami a chudobou. Pre týchto ľudí odchod nepredstavoval voľbu, ale nutnosť.

Opatrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho kabinetu však, nevedú k poskytnutiu bezpečia pre ľudí na úteku. Trump koncom roka 2018 vydal nové nariadenie, ktoré naopak postihuje ľudí, ktorí v USA hľadajú bezpečie.

Trump sa v nedávnom prejave vyjadril, že vojenské ozbrojené sily USA na hraniciach zahájia streľbu na akéhokoľvek migranta alebo migrantku aj v prípade, že by len hádzali kamene. Zavádzanie takýchto extrémnych prostriedkov a násilných opatrení by znamenalo smrť a zúfalstvo ľudí, rodín a detí, ktorí potrebujú ochranu. Ľudské práva nie sú podmienené národnosťou, ani občianstvom; sú univerzálne a rovné pre všetkých.

„Vytrvalá snaha prezidenta Trumpa dehumanizovať žiadateľov a žiadateľky o azyl nesmie byť podporovaná žiadnou formou federálnej podpory. Jeho návrhy na vystavanie múru nie sú ničím iným, ako symbolom strachu a nesmú byť financované z rozpočtu USA.“ vyjadrila sa výkonná riaditeľka Amnesty International USA, Margaret Huang.

„Vláda Donalda Trumpa robí všetko preto, aby bola situácia na hraniciach pre žiadateľov a žiadateľky o azyl neznesiteľná; od núteného zdržiavania ľudí na úteku v nebezpečných krajinách, cez spomaľovanie procesu prijímania, po zadržiavanie detí trvajúcich mesiace a odmietanie udeľovania azylov. USA tak pridáva utrpenie ľuďom, ktorí v našej krajine hľadajú ochranu.“ hovorí Margaret Huang.

Podporte výzvu NA OCHRANU ĽUDÍ ŽIADAJÚCICH O AZYL on-line

Apel môžete podporiť odoslaním listu .

• Kirstjen M. Nielsen: Ministerka vnútornej bezpečnosti

• aby nedochádzalo k masovému porušovaniu práv ľudí žiadajúcich o azyl na hranici medzi Mexikom a USA,
  • aby nedochádzalo k svojvoľnému zadržiavaniu ľudí žiadajúcich o azyl, bez možnosti na podmienečné prepustenie, často spojené so zlým zaobchádzaním,
  • aby nedochádzalo k nelegálnemu rozdeľovaniu rodín, ktoré spôsobuje utrpenie rodinám žiadajúcim o azyl.