Zomrel, lebo sa postavil za práva LGBTIQ ľudí

Bangladéš, akcia začala 24.10.2017, petícia je stále aktívna

Dňa, 25. apríla 2016, vtrhli do bytu Xulhaza Mannana muži vydávajúci sa za kurierov. Boli ozbrojení mačetami. Xulhaz bol v byte spolu so svojim známym. Útočníci oboch mužov brutálne zavraždili pred očami Xulhazovej 75-ročnej matky.

29.1.2019

Xulhazov vrah za mrežami

15. januára zatkla bangladéšska polícia hlavného podozrivého v prípade Xulhazovej vraždy. Jedná sa o dvadsaťpäťročného Asadullaha, ktorý je členom nelegálnej ozbrojeneckej skupiny Ansarullah Bangla Team, zodpovednej za vraždy viacerých sekulárne orientovaných autorov a aktivistov. Asadullah sa k vražde priznal.

31.5.2018

Zavedenie ocenenia na počesť Xulhaza

Začiatkom mája Mark Green z USAID oznámil zavedenie ocenenia Xulhaz Mannan Inclusive Development Award. Toto ocenenie bude každý rok udelené zamestnancovi alebo zamestnankyni USAID, ktorý sa najviac angažuje pri začleňovaní osôb so zdravotným postihnutím, LGBT ľudí, pôvodných obyvateľov, mládeže, a etnických a náboženských menšín.

25.4.2018

2. výročie vraždy

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a podpísali petíciu. Aktivisti z celého sveta sa postarali o celkom 312 000 akcií a podpisov na podporu Xulhazovho prípadu. Boj za spravodlivosť však nekončí.

Xulhaz Mannan bol zakladateľom jediného magazínu s LGBTIQ tematikou v Bangladéši. V krajine, kde sú vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia protizákonné, vyžaduje vydávanie takéhoto časopisu naozajstnú odvahu.

Predpokladá sa, že útočníci patrili k extrémistickej skupine Ansár al-islám, ktorá je zodpovedná za sériu podobných útokov na blogerov propagujúcich ateizmus, feminizmus, vedu a ďalšie sekulárne témy.

Napriek dôkazom – vrátane záznamu z bezpečnostnej kamery a výpovede očitého svedka – nebol z tejto brutálnej vraždy nikto obvinený ani po viac ako roku. Pomalú reakciu polície korunuje snaha vlády hodiť vinu na obete. Krátko po Xulhazovej vražde sa jeden z vládnych ministrov vyjadril, že hnutia propagujúce „neprirodzený sex“ nie sú v bangladéšskej spoločnosti povolené.

Neochota nájsť a potrestať Xulhazových vrahov je zničujúcim odkazom pre LGBTIQ aktivistov a aktivistky a každého, kto svojou prácou spochybňuje status quo. Podľa slov Xulhazovho brata nečinnosť polície dokazuje, že: „Vládu to vôbec netrápi....a je presvedčená, že tento problém (vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia) zomrel spolu s Xulhazom.“

Podporte výzvu - on-line

• Asaduzzaman Khan

Ďakujeme, že bojujete za spravodlivosť pre Xulhaza. Vaše podpisy zašleme bangladéšskemu ministrovi vnútra

• aby boli Xulhazovi vrahovia postavení pred spravodlivosť,
  • aby boli dekriminalizované vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia.