ZA POĽSKO BEZ NENÁVISTI!

Poľsko, akcia začala 18.8.2020, petícia je stále aktívna

Predstavte si, že by ste denne čelili násiliu, zastrašovaniu, dehumanizácii a obťažovaniu zo strany úradov, polície aj bežných ľudí. Na internete aj v uliciach by vás prenasledovali nenávistné prejavy a šikana. Na koho by ste sa obrátili?

To všetko je spolu s homofóbnou rétorikou zo strany štátnych orgánov a rozširovaním tzv. „zón bez LGBT“ každodennou realitou LGBTI ľudí žijúcich v Poľsku.

Večer 3. augusta 2020 varšavská polícia zatkla LGBTI aktivistku Margot, spútali ju a naložili do neoznačeného auta. Margot bola obvinená z „urážky náboženského presvedčenia“ a „zneuctenia kultúrnych pamiatok“. Po 48 hodinách zadržiavania ju prepustili na slobodu. O pár dní neskôr sa pred varšavskou kanceláriou organizácie Kampaň proti homofóbii (Kampania Przeciw Homofobii) zhromaždili stovky demonštrantov a demonštrantiek, ktorí tak protestovali proti zatykaču vydanému na Margot vo veci poškodenia automobilu šíriaceho anti-LGBT propagandu. Polícia, ktorá prišla Margot zatknúť, nakoniec odišla bez nej.

Podobným vykonštruovaným obvineniam čelia v Poľsku mnohé aktivistky a aktivisti za práva LGBTI ľudí.

(V nedávnej minulosti sme sa v Amnesty venovali aj prípadu aktivistky Elżbiety Podleśnej: https://pripady.amnesty.sk/pripad/elzbieta.)

Udalosti posledných dní v Poľsku ukazujú, aké dôležité je prejaviť solidaritu ľuďom, ktorých práva sú porušované len preto, že patria k menšine. Poľská vláda a štátne orgány musia dodržiavať zákony, rešpektovať a chrániť ľudské práva. Zneužívanie právomocí, zastrašovanie a odrádzanie ľudí od uplatňovania ich práv je neprijateľné.

Poľská vláda má zároveň povinnosť v prípade, že dôjde k zneužitiu právomocí alebo spáchaniu trestného činu, zabezpečiť nezávislé vyšetrenie prípadu a vyvodenie zodpovednosti.

Pripojte sa k výzve proti stupňujúcemu sa násiliu a nenávisti voči LGBTI komunite v Poľsku!

Bojujte s nami za POĽSKO BEZ NENÁVISTI!

Podporte výzvu NA OCHRANU LGBTI KOMUNITY V POĽSKU on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu e-mailom a tiež poštou.

• Andrzej Duda: prezident Poľskej republiky

• aby poľské orgány prestali porušovať práva LGBTI ľudí a zabezpečili im ochranu, vďaka ktorej si budú môcť slobodne uplatňovať svoje ľudské práva, vrátane práva na slobodu prejavu
  • aby poľské orgány zabezpečili spravodlivé vyšetrenie incidentov, pri ktorých došlo k porušeniu práv LGBTI ľudí, a postarali sa o vyvodenie zodpovednosti