Zomrel, lebo sa postavil za práva LGBTIQ ľudí

Bangladéš, akcia začala 24.10.2017, petícia je stále aktívna

Dňa, 25. apríla 2016, vtrhli do bytu Xulhaza Mannana muži vydávajúci sa za kurierov. Boli ozbrojení mačetami. Xulhaz bol v byte spolu so svojim známym. Útočníci oboch mužov brutálne zavraždili pred očami Xulhazovej 75-ročnej matky.

25.4.2018

2. výročie zavraždenia Xulhaza

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a podpísali petíciu. Aktivisti z celého sveta sa postarali o celkom 312 000 akcií a podpisov na podporu Xulhazovho prípadu. Boj za spravodlivosť však nekončí.

Xulhaz Mannan bol zakladateľom jediného magazínu s LGBTIQ (lesby, gejovia, bisexuáli/ky, transrodoví ľudia, intersexuální ľudia, a queer ľudia) tematikou v Bangladéši. V krajine, kde sú vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia protizákonné, vyžaduje vydávanie takéhoto časopisu naozajstnú odvahu.

Predpokladá sa, že útočníci patrili k extrémistickej skupine Ansar al-Islam, ktorá je zodpovedná za sériu podobných útokov na blogerov propagujúcich ateizmus, feminizmus, vedu a ďalšie sekulárne témy.

Napriek dôkazom – vrátane záznamu z bezpečnostnej kamery a výpovede očitého svedka – ani po viac ako roku nebol z tejto brutálnej vraždy nikto obvinený. Pomalú reakciu polície korunuje snaha vlády hodiť vinu na obete. Krátko po Xulhazovej vražde sa jeden z vládnych ministrov vyjadril, že hnutia propagujúce „neprirodzený sex“ nie sú v bangladéšskej spoločnosti povolené.

Neochota nájsť a potrestať Xulhazových vrahov je zničujúcim odkazom pre LGBTIQ aktivistov a aktivistky a každého, kto svojou prácou spochybňuje status quo. Podľa slov Xulhazovho brata nečinnosť polície dokazuje, že: „Vládu to vôbec netrápi....a je presvedčená, že tento problém (vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia) zomrel spolu s Xulhazom.“

Podporte výzvu - on-line

• Asaduzzaman Khan

Ďakujeme, že bojujete za spravodlivosť pre Xulhaza. Vaše podpisy zašleme bangladéšskemu ministrovi vnútra

• aby boli Xulhazovi vrahovia postavení pred spravodlivosť,
  • aby dekriminalizoval vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia.